Advertentie

Economie VS krimpt veel harder dan verwacht

De Amerikaanse economie kromp in het vierde kwartaal aan een veel harder tempo dan aanvankelijk gedacht. Het bruto binnenlands product zakte 6,2 procent in elkaar berekend op jaarbasis. Een eerste raming had een krimp van 3,8 procent opgeleverd.

(tijd) - Economen hadden verwacht dat de krimp van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal neerwaarts zou worden herzien. De consensus lag op -5,4 procent, maar het officiële cijfer komt met -6,2 procent nog een eind daaronder uit. Het is de grootste inkrimping van de economie in de VS sinds de recessie in het eerste kwartaal van 1982.

Zowat alle belangrijke bbp-componenten werden neerwaarts herzien:

  • De export viel berekend op jaarbasis met 23,6 procent terug (eerder gemeld: -19,7%). Dat is de slechtste prestatie sinds 1971 en bewijst het globale karakter van de crisis. Wat begon als een crisis op de Amerikaanse vastgoedmarkt, heeft geleid tot een wereldwijde instorting van de vraag.
  • Ook de binnenlandse vraag kreeg klappen. De Amerikaanse consumentenbestedingen, goed voor 70 procent van het bbp, vielen met 4,3 procent terug (eerder gemeld: -3,5%). Dat is de slechtste prestatie sinds het tweede kwartaal van 1980.
  • De bedrijfsinvesteringen kelderden met 21,1 procent (eerder gemeld: -19,1%), de grootste daling sinds 1975.
  • De grootste verrassing kwam van de bedrijfsvoorraden. Bij een eerste raming was een stijging gemeld, maar de nieuwe schatting wijst op een forse daling van 19,9 miljard dollar. Dat is goed nieuws, omdat het impliceert dat er geen massale voorradenafbouw meer moet plaatsvinden in het eerste kwartaal, zoals aanvankelijk gevreesd.

Reacties

ING-econoom Rob Carnell reageert weinig verrast. 'Wij hadden een krimp van 6,1 procent voorzien, dus het resultaat is ruwweg in lijn met onze verwachtingen.' Carnell: 'Dat gezegd zijnde is de daling van de voorraden goed nieuws. Dat kan betekenen dat het eerste kwartaal niet zo slecht zal zijn als aanvankelijk gevreesd.' De econoom blijft niettemin pessimistisch. 'De export en de investeringen in residentieel vastgoed waren zwak. Alle data die we tot dusver binnenkregen wijst erop dat het eerste kwartaal een nieuw horrorverhaal wordt, met nieuwe recordlaagtes van het consumentenvertrouwen en een verdere inkrimping van de bedrijfsinvesteringen.'

Ian Shepherdson, hoofdeconoom van studiebureau High Frequency Economics, reageert gelijkaardig. 'De daling van de bedrijfsvoorraden is goed nieuws, maar het totaalplaatje blijft er zwak uitzien. Het eerste kwartaal zal niet veel beter zijn.'

PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud