Economie VS kromp in de eerste drie kwartalen van 2001

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - De Amerikaanse economie is in de eerste drie kwartalen van 2001 gekrompen, zo blijkt woensdag uit herziene cijfers van het Amerikaanse Commerce Department.

In het eerste kwartaal van 2001 daalde het bruto binnenlands product (BBP) met 0,6%, gevolgd door een negatieve groei van 1,6% in het tweede kwartaal en 0,3% in het derde kwartaal van 2001. In heel 2001 steeg het BBP met 0,3%, tegen een eerder groeicijfer van 1,2%. Dat is de kleinste stijging sinds 1991.

Uit eerdere, definitieve, cijfers van het Commerce Department bleek alleen in het derde kwartaal een krimpen van de Amerikaanse economie, met 1,3%. Voor het eerste en tweede kwartaal werden toen groeicijfers van respectievelijk 1,2% en 0,3% bekendgemaakt. De bijstelling is het gevolg van een vertraging in de consumentenuitgaven en tegenvallende kapitaalinvesteringen.

Het voorlopige BBP-cijfer over het tweede kwartaal van 2002 viel eveneens tegen. De Amerikaanse economie blijkt gegroeid te zijn met 1,1%, waar economen waren uitgegaan van een stijging met 2,2%. Het groeicijfer voor het eerste kwartaal werd neerwaarts bijgesteld van 6,1% naar 5%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud