Economische groei in India versnelt tot 9,2 procent

De economische groei in India is in het tweede kwartaal, van juli tot september, onverwacht versneld tot 9,2 procent op jaarbasis. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek in New Delhi wordt de groei gedragen door de overheidsuitgaven en de consumentenbestedingen. Het hoger dan verwachte groeicijfer kan de centrale bank er toe aanzetten de rente verder te verhogen om het inflatiegevaar te beteugelen.

(belga) De economie in India groeide in het eerste kwartaal van het begrotingsjaar 2006 met 8,9 procent. Economen hadden voor de voorbije drie maanden eenzelfde groei verwacht. Die raming bleek donderdag te laag.

De groei van de op drie na grootste economie in Azië wordt bepaald door de industrie en de dienstensector. Volgens het statistisch bureau bedroeg de groei in de industrie 11,9 procent (11,3 pct in het eerste kwartaal). In de dienstensector, met onder meer de snel groeiende communicatiesector, kwam de groei uit op 13,9 pct (tegen 13,2 pct in het voorgaande kwartaal). In de bouw werd een groei van 9,8 pct bereikt.

De Indiase economie is meer dan 8 procent gegroeid in zes van de zeven voorbije kwartalen. Daarmee kan het land na China de sterkste groeicijfers ter wereld voorleggen. De groei reflecteert de gestegen inkomens en de sterk toegenomen leningen die banken verstrekten. Voor het lopende kwartaal verwachten analisten opnieuw een groei tussen 8 en 8,7 pct.

Signalen van "oververhitting" in de economie van 775 miljard dollar kunnen de centrale bank er echter toe brengen het renteniveau begin volgend jaar verder op te trekken, liet de OESO deze week verstaan. "Versnelde inflatie is een echte dreiging nu", aldus economist Shuchita Mehtanu van Standard Chartered Bank in Mumbai. De inflatie van groothandelsprijzen in de tweede week van november bedroeg 5,29 pct, een eind boven het tolerantieniveau van 4 pct dat de regering hanteert.

Om het inflatiegevaar te beteugelen verhoogde de centrale bank de belangrijkste rentevoet dit jaar al drie keer met een kwartprocent tot nu 7,25 pct. De volgende beslissing van het monetair comité is voorzien voor 30 januari

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud