Eerste koopjesweekeinde groot succes

Het eerste koopjesweekeinde was een groot succes. Zaterdag bleek al dat veel koopjesjagers er zeer vroeg bij waren. Ook zondag waren in heel wat stadskernen de handelszaken geopend, maar het zeer warme weer maakte het wel minder druk.

(foto belga)

(belga) - Volgens Fedis, de federatie van de distributiesector, werd dit weekeinde 15 tot 20 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen viel 1 juli als eerste dag van de koopjes wel in de week. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) houdt het op een meeromzet van 6 procent. Driekwart van de winkeliers verkocht evenveel of meer dan vorig jaar. Unizo meende dat op zaterdag 10 procent meer werd verkocht. De cijfers komen er na een rondvraag bij de leden.

Volgens het NSZ was het zondag voor veel mensen te warm om te gaan winkelen en kleren te passen. Het was dan ook minder druk in de winkelstraten. Fedis merkt dan weer op dat verschillende winkeliers, wegens de hoge temperaturen in de pashokjes, voor één keer aan hun klanten toestaan om gekochte kleding te ruilen indien nodig.

Opvallend ook tijdens deze koopjes zijn de hoge kortingen die worden toegekend; gemiddeld bedroeg het kortingpercentage 40 procent, met zelfs uitschieters tot 70 procent. Er hangt nog ongeveer een derde van de voorjaarscollectie in de rekken.

Alle sectororganisaties verwachten dat deze zomerkoopjes een succes zullen zijn. Steeds meer Belgen kopen hun zomerartikelen met korting. Voor modezaken en schoenenwinkels wordt gemiddeld 30 procent van hun totale omzet in deze periode geboekt, aldus Fedis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud