Eerste Vlaamse staatsbons zijn een succes

De Vlaamse overheid heeft voor het eerst staatsbons uitgegeven. De 2,5 miljard euro die opgehaald wordt bij institutionele beleggers moet dienen om de beloofde kapitaalversterking van KBC te financieren. De operatie is een succes: op nauwelijks enkele uren tijd maandag liep het orderboek meer dan vol, zei Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open Vld) dinsdag in het Vlaams parlement.

(belga) - De Vlaamse regering besliste om het kernkapitaal van KBC te versterken met twee miljard euro. Daarvoor wordt geld opgehaald bij institutionele beleggers. Die operatie is maandagmorgen opgestart. Er werden twee tranches van waardepapier uitgegeven, elk voor 1,25 miljard euro. De eerste tranche loopt over drie jaar, met een intrest van 2,75 procent. De tweede tranche loopt over vijf jaar en voorziet in een intrest van 3,75 procent. De obligaties kregen een goede rating van S&P (AA+) en Moody's (AAA).

De operatie is een succes. De interesse lag hoger dan het bedrag dat opgehaald moest worden: enkele uren na de opstart maandag waren al voor ruim 3 miljard euro aan orders binnengelopen, zei minister Van Mechelen dinsdag in de commissie Algemeen Beleid van het Vlaams parlement.

De staatsbons zijn niet gericht op het grote publiek, maar op institutionele beleggers (banken, instellingen, bedrijven, fondsen,...). Zowat 65 procent van de beleggers die intekenden komt uit Belgiƫ.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud