Advertentie
Advertentie

EU bevestigt sombere economische vooruitzichten

Foto: Joaquim Almunia

De Europese economie zal in de tweede helft van 2008 en het begin van 2009 sombere tijden beleven. Die boodschap heeft eurocommissaris voor Economische Zaken Joaquim Almunia dinsdag tijdens een toespraak in Frankfurt gebracht.

(belga) - Almunia presenteert woensdag de economische vooruitzichten van de Europese Commissie. In Frankfurt maakte hij alvast duidelijk dat de Europese economie ook in rest van 2008 en het begin van 2009 moeilijke tijden te wachten staan.

"De eurozone kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent en volgens de laatste voorspellingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van 2008 en het begin van 2009 niet bijzonder goed. Jammer genoeg zal ik morgen geen andere boodschap kunnen brengen", zei de eurocommissaris.

Zowel de OESO als de ECB moesten onlangs hun groeivoorspellingen voor de eurozone naar beneden herzien, met 0,4 procent. De OESO voorspelt nu dat de economie van de eurolanden dit jaar met slechts 1,3 procent zal toenemen. De ECB denkt aan 1,4 procent. Dit voorjaar mikte de Europese Commissie nog op 1,8 procent.

"De situatie is ongewoon onzeker. Maar we moeten er niet aan twijfelen dat de veerkracht van onze economie getest zal worden", zei Almunia.

De eurocommissaris ziet wel een aantal hoopgevende signalen. Zo zou de inflatie over haar piek heen zijn en ook de recente dalingen van de olieprijzen zouden de druk op de prijzen moeten verminderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud