Advertentie

EU bezorgd over werkloosheid en tekorten in nieuwe lidstaten

BRUSSEL (tijd) - De tien landen die volgend jaar tot de Europese Unie toetreden, hebben een te hoge werkloosheid en te grote begrotingstekorten. Dat zei het EU-commissielid voor Economische Zaken, Pedro Solbes, gisteren. Solbes sloot uit dat een van de nieuwe lidstaten voor 2006 kan toetreden tot de eurozone.

De tien landen die op 1 mei 2004 tot de EU toetreden zijn Polen, Estland, Letland, Litouwen, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Hongarije, Cyprus en Malta. Die tien nieuwelingen scoren over het algemeen goed voor economische groei, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde economische prognoses van de Europese Commissie.

De gemiddelde groei in de tien landen bedraagt dit jaar 3,1 procent. Dat gemiddelde verbergt grote verschillen. Malta kent dit jaar bijvoorbeeld een groei van slechts 0,8 procent door een terugval in het toerisme. De Litouwse economie groeit dan weer met 6,6 procent als gevolg van een fikse toename van de investeringen.

De Commissie gaat er van uit dat de groei in de nieuwe lidstaten zal aantrekken als gevolg van hun toetreding tot de Europese Unie. In 2004 en 2005 versnelt de gemiddelde groei in de tien tot respectievelijk 3,8 en 4,2 procent.

De nieuwelingen scoren slecht voor hun begrotingsbeleid. De begrotingstekorten van alle nieuwelingen behalve Estland bedragen meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Zes nieuwelingen hebben een tekort boven de 3 procent van het BBP die nodig is om tot de eurozone te kunnen toetreden. Tsjechië spant de kroon met een tekort van 8 procent van het BBP. De Commissie verwacht de komende jaren een daling van de tekorten. Maar Solbes sloot gisteren uit dat een van de tien nieuwelingen voor 2006 klaar is om de euro in te voeren.

De tien nieuwelingen scoren evenmin goed voor werkloosheid. De gemiddelde werkloosheidsgraad bedraagt er dit jaar 15,1 procent, 7 procentpunt boven het EU-gemiddelde. De Commissie verwacht de komende jaren weinig verbetering in de werkloosheidsgraad als gevolg van de herstructureringen in de industrie van een aantal landen. JL

20523295

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud