EU-Commissie stapt naar Hof van Justitie tegen belasting pensioenfondsen

(tijd-nieuwslijn) De Europese Commissie start een rechtszaak tegen Belgie voor het Europees Hof van Justitie. De Commissie vindt dat België te traag de fiscale discriminatie van buitenlandse pensioenfondsen wegwerkt. Dat meldt de Europese Commissie in een persbericht.

Pensioenbijdragen aan buitenlandse pensioenfondsen zijn niet fiscaal aftrekbaar, terwijl bijdragen aan binnenlandse fondsen dat wel zijn. Op 17 december 2003 heeft de Commissie België al formeel verzocht de wet te wijzigen. Daarop heeft België geantwoord pas in september 2005 aan dat verzoek gehoor te geven. Dan wordt een andere Europese richtlijn over grensoverschrijdende pensioenfondsen van kracht. De Commissie vindt die belofte te vaag en wil ook dat België sneller de wet aanpast.

In de Belgische wet zitten nog andere discriminaties van buitenlandse pensioenfondsen. Zo wordt de overdracht van pensioengelden naar een buitenlands pensioenfonds speciaal belast in België. Ook worden pensioenen die worden uitbetaald aan personen die naar het buitenland verhuizen, nog steeds in België belast. Tenslotte eist Belgiëdat buitenlandse pensioenfondsen een fiscaal vertegenwoordiger in België aanstellen voordat zij er hun diensten aanbieden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud