EU-Commissie streeft naar fiscale coördinatie

Eind november publiceert de Europese Commissie een uitgebreide nota over de nood aan meer fiscale harmonisatie in de Europese Unie. Momenteel wordt die harmonisatie grotendeels gestuurd door arresten van het Europees Hof van Justitie. Een politieke harmonisatie vereist wel beslissingen bij unanimiteit.

(belga) Eurocommissaris voor Fiscaliteit Laszlo Kovacs heeft geen directe reactie op het arrest van het Europees Hof van Justitie. Hij wil de zaken meer structureel aanpakken. Om de paar weken velt het Europees Hof van Justitie wel een arrest (op vraag van nationale rechtbanken) over een fiscaal dossier. Die arresten hebben dikwijls een belangrijke impact op de begroting van een of meer lidstaten.

Kovacs wil daarom een brede denkoefening starten over de harmonisatie van de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de belasting op inkomsten uit roerende goederen, ... In de nota later deze maand moet een opsomming komen van wat de EU kan doen en wat de lidstaten afzonderlijk kunnen doen.

Of die nota snel tot concrete resultaten zal leiden, is een ander paar mouwen. Inzake fiscaliteit moeten de beslissingen in de EU bij unanimiteit genomen worden. Bovendien staan de lidstaten sterk op hun fiscale autonomie. Anderzijds zijn zowat alle lidstaten intussen geconfronteerd met arresten die nadelig zijn voor hun begroting.

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop reageert intussen "niet verrast" op het arrest. De vereniging heeft al enkele malen geprotesteerd tegen het feit dat kleine beleggers tweemaal belast worden op hun winsten uit het buitenland. Tot nu heeft dit protest niets opgeleverd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud