Advertentie

Euro bereikt nieuw record tegenover yen

De euro bereikte dinsdag een koers van 159,90 yen. Dit is de hoogste koers van de euro tegenover de yen sinds de introductie van de eenheidsmunt. Ook tegenover de dollar presteert de euro sterk.

(tijd) De hoge koers van de euro wordt gevoed door de goede prestaties van de Franse en Duitse economie, en door een lage inflatie in Japan. De Franse industriele productie steeg in februari met 1,1 procent, de grootste stijging in 7 maanden. De Duitse export steeg voor de eerste maal in 4 maanden, vooral naar andere Europese landen. Door deze sterke prestaties verwachten analisten dat de Europese Centrale Bank de rente de komende maanden zal optrekken tot 4 of 4,25 procent. Voor april zou de rente behouden blijven op 3,75 procent.

In Japan maakte de Japanse centrale bank bekend de rente te houden op 0,5 procent. Volgens voorzitter Toshihiko Fukui zou de inflatie de komende maanden 'zweven rond het nulpunt'. Dit maakt een rentestijging in de komende maanden onwaarschijnlijk. Waarnemers verwachten dat de Japanse munt tijdens de eerste helft van dit jaar terrein zal blijven prijsgeven tegenover de euro. 'Een daling tot 169 yen per euro is niet uitgesloten', luidt het.

De euro was rond 12.30 uur 1,3417 dollar (+0,5 procent) waard nadat was bekendgeraakt dat de Amerikaanse overheid een klacht gaat indienen bij de Wereldhandelsorganisatie tegen China voor inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten. Susan Schwab, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, zei dat de klacht betrekking had op inbreuken op auteursrechten van films, muziek, software en boeken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Handel zei dat China 'zeer ontstemd' was over deze stap. Analisten vrezen nu dat een sluimerend handelsconflict zal escaleren en de economische groei in China en de VS zal temperen. 'Indien de VS hun markten gaan beperken voor de invoer van Chinese goederen, zal de koers van de dollar hier onder leiden', luidt het. 'Als tegenmaatregel zou China de stroom aan liquiditeiten naar de VS kunnen beperken.' Eerder maakte de Chinese douane bekend dat het Chinese handelsoverschot in maart was opgelopen tot 5,12 miljard euro.

De dollar verzwakt ook door speculatie over de inhoud van toespraken die de komende dagen zullen worden gehouden door toplui van de Amerikaanse Centrale Bank. Mogelijk zullen zij melden dat de Amerikaanse economie zich in een staat van deflatie bevindt, een situatie die gekenmerkt wordt door een vertragende groei en stijgende prijzen.

Laurent Willaert

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud