Euro bereikt nieuw record ten opzichte van dollar - update

(tijd-nieuwslijn) - De euro heeft woensdag een nieuwe recordwaarde bereikt ten opzichte van de dollar. De Europese munt piekte op 1,3036 dollar. Het vorige record dateert van vorige week en bedroeg 1,3005 dollar.

De stijging is een reactie op de uitspraak van de Amerikaanse minister van Financiën, John Snow. Hij stelt dat er geen overeenkomsten zijn tussen de VS en andere partijen om de val van de dollar te remmen. Dinsdag kwamen gelijkaardige stemmen uit Europa.

Ondanks oproepen dat de sterke euro niet welkom is voor de economische groei, stelden de Europese ministers van Financiën duidelijk dat ze de Europese Centrale Bank gevraagd hebben niet in te grijpen op de wisselmarkt (en dus geen euro's te verkopen).

Volgens marktpartijen ligt het deficit op de Amerikaanse betalingsbalans aan de basis van de daling van de dollar tijdens de voorbije maanden. Dat deficit bereikte in het tweede kwartaal een record van 166 miljard dollar. Snow zei dat Europa voor een deel de schuld draagt voor de oplopende handels- en betalingstekorten. Hij wees de voorbije dagen vooral Frankrijk en Duitsland met de vingers en riep ze op om de economische groei te versnellen.

Snow verzekerde de markten dat het Amerikaanse beleid wel degelijk een sterke dollar beoogt. Het afremmen van de groei in de VS behoort daartoe niet tot de mogelijkheden. Snow kijkt dus eerder naar de Europese gezagsdragers. Een andere optie is dat de VS ingrijpt op de wisselmarkt om de dollar te ondersteunen maar gebruikelijk is dat niet. Dat is sinds augustus 1995 niet meer gebeurd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud