Euro op hoogste punt in twee jaar tegenover dollar

De euro is donderdagmiddag uitgekomen op het hoogste punt in twee jaar ten opzichte van de Amerikaanse economie. De groeiverwachting voor de Europese economie zou daarbij een belangrijke rol spelen.

(betten) Vanmiddag bereikte de euro de koers van USD 1,3443, het hoogste punt sinds maart 2005. Volgens een valutahandelaar was de munt op een bepaald moment 'extreem veel gevraagd'. Nu koerst de Europese eenheidsmunt 0,5% hoger op USD 1,3431.

Investeerders speculeren erop dat de snellere groei van de Europese economie ten opzichte van de Amerikaanse economie zal leiden tot verdere renteverhogingen in Europa, terwijl het rentebeleid in de VS in een impasse verzeild is geraakt.

In Duitsland steeg de industriele productie in februari onverwacht. Er werd een toename waargenomen van 0,9% op maandbasis, waar economen rekenden op een val van 0,5%. Dit draagt bij aan het bewijs dat Europa's grootste economie goed presteert.

De cijfers in Amerika toonden gisteren juist aan dat de economie daar vertraagt. Zo is in de Verenigde Staten het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week tot en met 31 maart sterker gestegen dan verwacht.

'Geld stroomt richting hoogrentende valuta', zo legt een valuta-analist uit. 'Speculatie dat de ECB plannen heeft om de rente verder te verhogen, draagt bij aan de kracht van de euro. In de VS denkt men zelfs aan renteverlagingen, dus die renteverschillen worden steeds sterker.'

Edwin van der Aa edwin@bfn.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud