Euro op nieuw record in aanloop naar rentebesluit Fed

©AFP

De euro heeft vanmorgen een nieuw record bereikt tegenover de dollar in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. In de vroege handel tikte de euro even een niveau van 1,4467 dollar aan.

(tijd) - Marktpartijen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank vanavond zijn belangrijkste rentevoet met 25 basispunten omlaag haalt tot 4,50 procent. Op 18 september snoeide de Fed al 50 basispunten weg om de Amerikaanse economie een hand boven het hoofd te houden.

Als de Fed zijn basisrente verlaagt tot 4,50 procent, krimpt het renteverschil met de eurozone tot 50 basispunten. Dat kleiner wordende renteverschil maakt beleggingen in dollar, zoals Amerikaanse staatsobligaties, minder aanlokkelijk.

Investeerders verliezen ook dollarappetijt door de twijfels rond de veerkracht van de Amerikaanse economie. Die staat ernstig onder druk door een recessie van de huizenmarkt en de kredietcrisis. Dinsdag zakte het consumentenvertrouwen in de VS nog naar zijn laagste peil in twee jaar tijd.

Waarnemers vrezen dat als de Amerikaanse consument, die goed is voor twee derde van het bbp in de VS, minder gaat verbruiken, de Amerikaanse economie in een recessie kan belanden. Het IMF verlaagde onlangs nog zijn groeiverwachting voor de grootste economie ter wereld voor 2008 van 2,8 tot 1,9 procent.

Momenteel noteert de euro opnieuw wat lager, op 1,4439 dollar. Dat is een kleine stijging van 0,05 procent. Dit jaar steeg de euro al bijna 10 procent tegenover de dollar.

Dit is een toevoeging vanuit de Editor. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud