Euro zakt fors na Duitse verkiezingen

(tijd-nieuwslijn) - De euro is naar het laagste peil sinds 27 juli gezakt na het onbeslist resultaat van de Duitse verkiezingen. De euro zakt 1 procent tot 1,2108 dollar. De tienjarige Duitse bund verliest eveneens terrein. Daardoor stijgt het rendement met 1,7 basispunt tot 3,132 procent.

CDU/CSU van Angela Merkel is weliswaar nipt de grootste partij geworden, maar de partij kan geen regering vormen met het liberale FDP, zijn gedoodverfde coalitiepartner. De SPD van huidig bondskanselier Gerhard Schröder eindigt op de tweede plaats, maar kan ook geen regering vormen met zijn huidige coalitiepartner, de Groenen.

'De onzekerheid over de vorming van een regering weegt op de euro', concludeert het bij een strateeg van de National Australia Bank (NAB).

Politieke waarnemers noemen het resultaat van de verkiezingen teleurstellend. Zowel Merkel als Schröder hebben al het kanselierschap opgeëist. Voor Merkel is het resultaat van de verkiezingen een zware tegenvaller. Zij heeft een voorsprong van 15% in de opiniepeilingen bijna volledig prijsgegeven. De SPD van Schröder is na een sterke come-back bijna even groot als de CDU van Merkel.

De Europese Centrale Bank (ECB) had de referentiekoers vrijdag voor de parlementsverkiezingen nog op 1,2243 dollar vastgelegd.

(foto: epa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud