Euro zet recordklim voort - update

(tijd-nieuwslijn) - De koers van de euro heeft zich donderdagmiddag boven de grens van 1,32 dollar genesteld, nadat analisten van UBS, JP Morgan Chase & Co en Merrill Lynch de taxaties voor de dollar neerwaarts bijstelden. De munteenheid piekte op 1,3248 dollar. Dat is het hoogste niveau ooit.

Alle drie de effectenhuizen voorspellen dat het recordniveau van het tekort op de lopende rekening in de Verenigde Staten de koers van de Amerikaanse munt zal ondermijnen. Het tekort bereikte in het tweede kwartaal een record van 166 miljard dollar. Een groter tekort impliceert dat meer dollars moeten worden geconverteerd in andere valuta om de import te betalen.

Verder stellen de analisten dat de daling van de dollar voort zal duren omdat beleidsmakers er niet in zullen slagen de daling te stoppen. 'De dollar zal moeten terugvallen tot een niveau waar beleidsmakers zullen zeggen 'genoeg is genoeg"' maar we denken niet dat dat gaat gebeuren op korte termijn', tekent het persagentschap Bloomberg News op uit de mond van Paul Meggyesi van JP Morgan.

Eerder vandaag werd bekend dat de Duitse Ifo-index voor het ondernemersklimaat in november 2004 is gedaald naar 94,1. Economen hadden een cijfer van 94,8 verwacht. In oktober kwam de Ifo-index uit op een niet-herziene 95,3. IFO-president Hans Werner Sinn zei in een reactie 'een beetje nerveus' te worden van de teruggang die in november werd gerapporteerd, vanwege het gebrek aan vertrouwen over economisch herstel.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud