Eurolanden garanderen interbancair krediet tot eind dit jaar

©AFP

De leiders van de eurozone keurden gisteren een gezamelijk plan goed om de bankcrisis het hoofd te bieden. De euro-leiders willen massaal de geldkraan opendraaien en de ondergang van banken vermijden. Zo bleek na afloop van de allereerste top van de vijftien leiders van de eurozone, in Parijs.

foto: Leterme en Sarkozy zondag in Parijs

PARIJS (tijd) - Maandag maken verschillende Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk op kop, plannen bekend voor een overheidsinjectie in de eigen banken. En zeker tot eind dit jaar staan de eurolanden zelf garant voor de interbancaire kredieten. ‘Als we met alle eurolanden die staatswaarborg bieden, is het risico kleiner,’ aldus minister van Financiën Didier Reynders.

De vijftien eurolanden willen met hun actieplan likwiditeit pompen in het financieel systeem. Er komen ook maatregelen om de geldmarkt te verruimen en het eigen vermogen van banken op te krikken. De Europese Centrale Bank werd in Parijs gevraagd een faciliteit in het leven te roepen voor kortetermijnleningen aan banken en bedrijven. De Amerikaanse centrale bank is onlangs met een gelijkaardig financieringssysteem begonnen. Maar ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet wil zich voorlopig niet verbinden tot dergelijke kredietverlening, omdat de statuten van de ECB daar niet op berekend zijn.

Systemische banken


De regeringsleiders van de eurozone gaan er ook alles aan doen om de financiële instellingen die ‘belangrijk en relevant’ zijn voor het economisch systeem, te ondersteunen. ‘Wij zijn vastbesloten de banken te redden van een faillissement dat het financieel systeem in gevaar zou brengen,’ zo bevestigde de voorzitter van de vergadering, de Franse president Nicolas Sarkozy. De slotverklaring van de eurotop vermeldt ook uitdrukkelijk steun voor herkapitalisering van die ‘systemische’ banken en andere manieren zoals overheidsleningen om banken te herfinancieren.

Tegelijk worden duidelijke criteria afgesproken om te vermijden dat die geldstroom naar de banken leidt tot scheeftrekkingen en concurrentievervalsing.

De Duitse Bondskanselier, Angela Merkel, en de Franse president, Nicolas sarkozy, kondigen maandag alvast tegelijk een nationaal plan aan om de eigen banken te ondersteunen. Die gecoördineerde actie moet het eerste zichtbare resultaat worden van de eurotop in Parijs. Daarnaast beslisten de eurolanden om ook al onmiddellijk dezelfde soepele boekhoudregels voor de banken toe te passen als de VS.

De leiders van de vijftien eurolanden bereidden in Parijs de Europese top van woensdag en donderdag in Brussel voor. De Britse premier, Gordon Brown, was aanwezig bij het begin van de vergadering en had eerder in de namiddag een onderhoud met de Franse president, Nicolas Sarkozy.

Brown is de eerste Europese regeringsleider die een nationaal plan voorlegde voor het herkapitaliseren van de banken. De vijftien eurolanden zijn de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Ierland, Oostenrijk en Finland en drie nieuwe EU-lidstaten: Slovenië, Malta en Cyprus.

Geen Europese aanpak


De eurolanden kiezen voorlopig niet voor een Europese aanpak van de crisis. De maatregelen blijven nationaal. Enkel het kader voor actie en de coördinatie gebeurt gemeenschappelijk. Woensdag willen de 27 leiders van de Europese Unie op hun top in Brussel bovendien een crisismechanisme in het leven roepen voor uitwisseling van informatie. Op die top zal ongetwijfeld ook de optelsom gemaakt worden van de ‘nationale’ reddingsprogramma’s.

Leterme


Belgisch premier Yves Leterme riep zijn collega’s van de eurozone op tot een echte Europese aanpak, die zich niet beperkt tot informatie-uitwisseling. Leterme pleitte ook voor gezamenlijke Europese oplossingen, bijvoorbeeld via een Europees interventiefonds of meer eengemaakt toezicht in de eurozone. Voor Europa is deze crisis bijna existentieel en die crisis zal duur betaald worden, waarschuwde hij.

Ook minister van Financiën, Didier Reynders, pleitte in de marges van de eurotop voor een Europees interventiefonds, dat kan ingschakeld worden om een dreigend bankfaillissement te vermijden en dat borg staat voor de noodinjecties die de ECB verstrekt. Volgens Reynders is zo’n fonds perfect denkbaar bij de Europese Investeringsbank (EIB).

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud