Euronext lanceert index van Europese hoofdfondsen

(tijd-nieuwslijn) - Euronext start op 31 januari 2005 met NEXTCAC70, een nieuwe index die zal bestaan uit 70 hoofdfondsen van de beurzen van Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs. De fondsen zijn geselecteerd op basis van vrij verhandelbare marktwaarde en handelsomzet.

De NextCAC 70 zal jaarlijks worden aangepast door het Euronext Indices Selection Committee, waarbij de vrij verhandelbare marktwaarde en omzet als voornaamste criteria gelden. Ook komen er procedures voor een snelle toelating of uitsluiting van fondsen tot de index, bijvoorbeeld na een beursintroductie of na andere transacties die de relatieve marktposities beïnvloeden.

'Wij beschouwen de introductie van deze bredere, verhandelbare index als een belangrijke stap. Wij geloven dat de nationale indices nog steeds erg belangrijk zijn, maar de NextCAC 70 plaatst bedrijven uit een sector van verschillende landen bij elkaar, en deze internationale aanpak moet de index aantrekkelijk maken voor gebruikers van de CAC 40 of de AEX index', zegt Cees Maas, financieel directeur van ING Groep.

'We waarderen het feit dat we al zijn opgenomen in de Euronext 100 index, maar opname in de NextCAC 70, waarvan de nadruk ligt op verhandelbaarheid, is met name belangrijk omdat verhandelbaarheid de mogelijkheid biedt om indexgerelateerde producten te ontwikkelen', zegt Wilco Jiskoot, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO.'

De Belgische bedrijven die in de index opgenomen zullen worden, zijn Belgacom, Delhaize, Dexia, Electrabel, Fortis, InBev en KBC.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud