'Europa kan zwakke dollar voorlopig nog aan'

Volgens Geert Noels, hoofdeconoom van Petercam, staat de Europese economie voorlopig nog sterk genoeg om de klappen die de export ondervindt door de zwakke dollar op te vangen. 'Uiteindelijk staat de euro nu op het niveau van zo'n anderhalf jaar terug. Pas als de euro door de grens van 1,40 dollar gaat, zullen er meer alarmsignalen te horen zijn', zegt Noels.

De verdere evolutie van de wisselkoers valt volgens Noels onmogelijk te voorspellen. De markten kijken in de eerste plaats naar wat de ECB zal doen met de rentetarieven. Wanneer die stijgen zullen meer investeerders aangetrokken worden tot de euro. De euro steeg vanmiddag alweer 0,25 procent ten opzichte van de dollar en staat nu op 1,3126 dollar.

'Zolang de stijging van de euro niet te abrupt gebeurt, moeten we ons nog niet te druk maken', meent Noels. 'Kijk maar naar de wisselkoers euro-yen. Daar is de stijging al heel wat langer aan de gang, maar gebeurt ze wel geleidelijk. Ik heb nog geen klachten vanuit die hoek gehoord.'

Volgens Noels wordt de duurdere export naar de VS voorlopig nog voldoende gecompenseerd door de toegenomen vraag vanuit China en Azie in het algemeen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud