Europa niet gehaast met exit-strategie

Joaquin Almunia (links), Europees commissaris voor Economische zaken en Anders Borg, de Zweedse minister van Financiën - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De Europese ministers van Financiën vinden het voorlopig nog te vroeg om de relancemaatregelen terug te schroeven. Dat was te horen na afloop van een bijeenkomst in Brussel. De EU-ministers spraken ook hun engagement uit om paal en perk te stellen aan de bonuscultuur in de financiële sector.

(tijd) - De ministers van Financiën van de EU-lidstaten zaten woensdag samen in Brussel om de violen te stemmen in de aanloop naar de vergadering van de ministers van Financiën van de G20 dit weekeinde in Londen. Die meeting is op zijn beurt een voorbereiding op de top van de G20-landen in Pittsburgh eind deze maand.

Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg en de voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de 16 eurolanden: 'Het ergste van de crisis is op dit moment voorbij, maar het moment om ons terug te trekken uit de fiscale stimuli is nog niet daar.'

Herstelplannen

Nu steeds meer economische indicatoren erop wijzen dat de bodem van de recessie achter de rug ligt, is wereldwijd een debat ontstaan over de noodzaak van een exit-strategie. Daarbij zouden de overheden zich terugtrekken uit de herstelplannen die eind 2008 werden opgesteld om de recessie het hoofd te bieden.

Woensdag bleek nog uit macro-economische cijfers dat de economie in de eurolanden in het tweede kwartaal met 0,1 procent is gekrompen tegenover het eerste kwartaal. Dat is veel kleinere krimp dan die van 2,5 procent in de eerste drie maanden van het jaar.

'Er zijn groene scheuten, maar er zijn nog een aantal problemen', zei Joaquin Almunia, Europees commissarig voor Economische en Monetaire zaken. De Spanjaard noemt onder meer de toestand om de arbeidsmarkt 'zorgwekkend'.

Duitsland en Nederland

Nochtans willen een aantal lidstaten als Duitsland en Nederland zo snel mogelijk werk maken van uitstapscenario. 'We moeten nadenken over exit-strategieën, want uiteindelijk zullen de begrotingstekorten schadelijk zijn voor de euro', aldus Wouter Bos, de Nederlandse minister van Financiën.

Bonussen

Een ander belangrijk punt op de agenda was de bonuscultuur in de financiële sector. De Franse president Nicolas Sarkozy is een grote voorstander van een inperking van de bonussen voor bankiers en hij hoopt steun te vinden voor een gemeenschappelijk standpunt op de G20-top in Pittsburgh.

'De bankiers vieren feest alsof het 1999 is, maar het is 2009', zegt de Zweedse minister van Financiën Anders Borg. 'De bonuscultuur moet stoppen en wel in Pittsburgh', aldus Borg, wiens land de huidige voorzitter is van de Europese Unie. De autoriteiten moeten volgens Borg in dat dossier met 'sterkere spieren en scherpere tanden' optreden.

Lagarde

Volgens Borg is er een 'sterk gemeenschappelijk standpunt'. De Franse minister van Financiën Christine Lagarde zei na afloop van de informele vergadering 'optimistisch' te zijn dat de Franse voorstellen bijval zullen vinden.

De Franse voorstellen bestaan erin om de uitkering van bonussen uit te stellen om winstbejag op korte termijn tegen te gaan. Bij negatieve resultaten zou er ook een soort 'malus' geïntegreerd worden. De Belgische minister van Financiën Didier Reynders steunt de voorstellen uit Parijs.

Ook Groot-Brittannië, dat eerder dwarslag omdat het vreesde voor de postitie van Londen als financieel centrum, schaarde zich woensdag achter het gemeenschappelijke Europese standpunt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud