Advertentie

Europese banken verwachten stijgende groei in 2005

(belga) - De economische groei zal volgend jaar eerder iets hoger dan lager liggen in vergelijking met dit jaar. Dat stellen de Europese banken. De olieprijzen zien ze niet als een probleem, de sterke euro is voor hen 'maar een klein probleem'. De banken geven wel toe dat de risico's zijn gestegen.

Onze optimistische visie kan verrassen, zo begint de EU-federatie van banken haar conjunctuurvoorspelling. Europa zal de enige regio zijn ter wereld waar de groei-2005 (2,0 procent) niet onder het niveau van de groei-2004 (1,8 procent) zal liggen.

De banken voorspellen dat de olieprijs de komende maanden zal dalen tot 35 à 40 dollar per vat. Intussen zorgt de hogere olieprijs voor stijgende export naar de olieproducerende landen.

Ook de koers van de dollar zou iets terugvallen, naar net onder 1,3 als gemiddelde voor 2005. De sterke euro houdt de inflatie laag. Een renteverlaging wordt echter niet verwacht op de korte termijn.

Waar de banken wel een duidelijk probleem zien, is in de beleggingen. De financiële markten bewegen niet, er zijn weinig investeringsmogelijkheden en de beleggers zijn risico-avers. Volgens de banken kan dit instabiliteit veroorzaken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud