Europese beurzen kleuren rood door rentevrees

(tijd) - De Europese aandelenmarkten kregen donderdag een stevige tik. In de vroege handel speelde de vrees voor nieuwe renteverhogingen in de VS de beurzen parten. Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) deed er in de namiddag nog een schepje op door impliciet een Europese renteverhoging in het vooruitzicht te stellen. De licht hogere opening op Wall Street kon het tij in Europa niet meer keren.

Een trader kijkt naar de dalende koersen. (foto: epa)

De Bel20-index sloot 0,7 procent lager op 3.339,77 punten. De andere Europese beurzen deden het nog slechter. De EuroStoxx50 verloor 1 procent tot 3.384,15 punten. De Euronext100 ging 1,17 procent lager tot 770,60 punten.

In Parijs gaf de CAC40-index 1,25 procent prijs. De Britse FTSE100 noteerde 1 procent onder het slotniveau van woensdag. In Amsterdam viel de AEX terug met 1,25 procent. In Frankfurt verloor de Xetra Dax-index 1 procent.

De Europese beurzen volgden daarmee de negatieve trend die (woensdag) werden ingezet door de Amerikaanse en Japanse aandelenmarkten. In New York sloot de Dow Jones woensdag 1,19 procent lager, de Nasdaq moest 1,70 procent prijsgeven. In Tokio dook de Nikkei225 2,4 procent in het rood.

Die verliezen waren te wijten aan de toenemende vrees voor nieuwe renteverhogingen in de Verenigde Staten. Dinsdag suggereerden leden van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), nog dat de Amerikaanse stijgende inflatie moet worden aangepakt.

Ondertussen zorgde ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet na de middag voor opwinding door op zijn maandelijkse persconferentie openlijk zijn bezorgdheid te uiten over de stijgende inflatie in de eurozone. Dat werd door de financiële markten als een eerste teken gezien van een toekomstige renteverhoging door de ECB. De uitspraken van Trichet duwden de euro 1,3% hoger tot 1,2132 dollar.

Dat de olieprijzen voor de zesde opeenvolgende dag daalden, kon de Europese markten niet ondersteunen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud