Europese beurzen vlot hoger tijdens middaghandel

Alle Europese beurzen gaan vlot hoger na de late remonte op Wall Street woensdagavond. Er deden gisteren geruchten de ronde dat de Federal Reserve de rentevoet op 31 oktober met 50 basispunten zal verlagen. Sterke resultaten en vooruitzichten van onder andere France Telecom en Shell ondersteunen het sentiment onder Europese beleggers.

(tijd) - De Bel20 gaat omstreeks 13.20 uur met 1,5 procent hoger tot 4.402,84 punten. Woensdag zakte de index 1,5 procent. NPM is de grootste stijger binnen de index en wint 4,5 procent tot 49,49 euro.

KBC wint 2,2 procent tot 94,24 euro. Het aandeel zakte woensdag nog met 5 procent door vrees dat de bank-verzekeraar de impact van de subprimecrisis op zijn resultaten zou hebben onderschat. KBC herhaalde woensdag nabeurs dat het voor maximaal 10 miljoen euro blootstaat aan de markt voor weinig kredietwaardige hypothelen. Dat is al bij al dus een heel beperkt bedrag. 'De koersdip is een uitstekende koopgelegenheid', zegt een analist van Bank Degroof.

Agfa-Gevaert dondert 3,5 procent lager tot 9,2 euro. Eerder op de dag zakte het aandeel nog ruim 7 procent. Sinds vorige donderdag daalde het aandeel al met 30 procent. Vorige week stuurde het beeldvormingsbedrijf een winstwaarschuwing uit. Daaruit bleek dat het in de medische divisie van Agfa van kwaad naar erger gaat.

Het aandeel Option krijgt een pandoering van jewelste. Het aandeel opende 40 procent lager op 5,21 euro. Wie aan die koers inkocht, heeft ondertussen al een mooie winst gepakt van 24 procent. Het aandeel staat momenteel op 6,45 euro, nog steeds 25,5 procent minder dan de slotkoers van gisteren.

Het is de vijfde keer in een jaar tijd dat het aandeel een serieuze klap krijgt. De voorbije vier keer was dat te wijten aan een winstwaarschuwing voorafgaand aan de publicatie van kwartaalcijfers. Deze keer wachtte het management tot de dag van de kwartaalresultaten zelf om barslecht nieuws op te biechten. Het vertrouwen in het bedrijf en het management lijkt nu volledig zoek. Option leed in het derde kwartaal onder technische problemen bij een leverancier. Daardoor kon het bedrijf niet alle klantenorders uitvoeren. Dat had een impact op de leveringen, opbrengsten, brutomarge en het bedrijfsresultaat. Dat laatste cijfer kwam zelfs 0,6 miljoen euro onder nul uit.

De cijfers bevestigen de stelling dat Option in het midden van een transitie van een hogemargebusiness naar activiteiten met een lagere marge. Dat vergt nieuwe bedrijfsstructuren en nieuwe competenties. 'Maar Option is daar duidelijk nog niet klaar voor', reageert Nico Melsens van KBC Securities. Siddy Jobe van Bank Degroof verlaagde zijn koersdoel tot 7,15 euro. Rodolphe Blondiau van ING Wholesale Banking merkt nog op dat de concurrentie alleen maar toeneemt, met nieuwkomers zoals Huawei en ZTE. Dat kan de winstgevendheid van het bedrijf nog extra onder druk brengen.

ICOS Vision stijgt 4,4 procent tot 30,94 euro. De producent van inspectiesystemen voor de chipindustrie ICOS Vision Systems heeft er een sterk derde kwartaal opzitten. De omzet steeg 9,7 procent tegenover het tweede kwartaal. 'Het cijfer ligt aan de bovenkant van onze verwachtingen', aldus gedelegeerd bestuurder Anton De Proft. 'Dat vertaalt zich ook in hogere marges en meer winst.' De omzetprognose voor het laatste kwartaal van 2007, namelijk 10 tot 20 procent groei, bevestigt het marktherstel. 'Dit is een goed instapmoment, rekening houdende met de vooruitzichten voor 2008.

Barco stijgt 2,9 procent tot 60,18 euro. Woensdag daalde het aandeel met 2,3 procent na de publicatie van nochtans bevredigende kwartaalcijfers.

Rosier verloor tijdens de eerste fixing 4,4 procent tot 215 euro. Woensdag lag de handel stil nadat bekendraakte dat er een brand woedde bij de meststoffenfabrikant in Henegouwen.

EUROPA

Rond 13.20 uur wint de DJ Stoxx50 0,9 procent tot 3.813,83 punten. De DJ Euro Stoxx50 krijgt er 1,3 procent bij op 4.412,04 punten. Londen stijgt met 1,3 procent, Parijs staat 1,6procent hoger en Frankfurt klimt 1,5 procent.

France Télécom (+ 6,7 procent tot 25,52 euro), het op twee na grootste telecomconcern van Europa, heeft de verwachting voor de winstmarge in 2007 verhoogd. Voor 2007 wordt nu uitgegaan van een 'stabiele' winstmarge, tegen een eerdere verwachting van een 'kleine' afname ten opzichte van de marge van 35,9 procent in 2006. Sectorgenoot Deutsche Telekom wint 3,7 procent tot 13,89 euro en Vodafone stijgt 4,3 procent tot 185,8pence.

ABB (+ 3,9procent tot 33,46 Zwitserse franken), de Zwitserse producent van elektriciteitsturbines en industriele robots, heeft in het derde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 738 miljoen dollar, een stijging van 86 procent ten opzichte van 397 miljoen dollar. De winststijging is het gevolg van de aanhoudende groei van de marktvraag, met name naar elektriciteitsinfrastructuur, en operationele verbeteringen.

Ericsson (- 0,4procent tot 19,08 Zweedse kronen), 's werelds grootste producent van netwerken voor mobiele telefoons, heeft in het derde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 4 miljoen Zweedse kronen, 36 procent minder dan 6,2 miljoen Zweedse kronen een jaar eerder. Ericsson waarschuwde op 16 oktober al voor een lager dan verwacht resultaat in het afgelopen kwartaal.

Het Zweedse concern kondigde tevens aan dat financieel directeur Karl-Henrik Sundstrom heeft besloten het bedrijf te verlaten. Sundstrom wordt per vandaag opgevolgd door Hans Vestberg, het huidige hoofd van het bedrijfsonderdeel Global Service.

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell (onveranderd op 29,64 euro) maakte derdekwartaalcijfers bekend die 16 procent hoger uitkwamen op 6,92 miljard dollar, gestut door de stijgende olieprijzen. De olieprijs blijft intussen stijgen. In Londen staat de Brent nu 1,2 procent hoger op 85,34 dollar. BP stijgt met 0,8 procent tot 616,5 pence.

In Amsterdam speelt Hagemeyer zich in de kijker. Het Franse Rexel maakte vanochtend bekend een bod te doen op Hagemeyer van 4,60 euro per aandeel in contanten. Het voorgenomen bod van Rexel waardeert het Naardense handelshuis op 3 miljard euro. Het aandeel Hagemeyer sloot woensdag op het Damrak op 4,82 euro en gaat nu 3,7 procent lager op 4,64 euro.

Sonepar trekt zijn bod op Hagemeyer in. Rexel heeft met Sonepar een overeenkomst gesloten om, volgend op een succesvolle afronding van het voorgenomen bod, Hagemeyer's activiteiten in Amerika en de regio Azie-Pacific te verkopen aan Sonepar, evenals bepaalde Europese activiteiten van Hagemeyer.

In Madrid stijgt Banco Santander met 2,3 procent tot 14,14 euro. De grootse bankgroep van Spanje, dat samen met Fortis en Royal Bank of Scotland ABN AMRO overneemt, heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 2,11 miljard euro. Dat is bijna een kwart meer dan vorig jaar en hoger dan analisten hadden verwacht. De grootste bankgroep van Spanje laat ook weten dat het tegen het einde van dit jaar een kapitaalsverhoging van 3 miljard euro wil doorvoeren om de overname van ABN AMRO te financieren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud