Europese Commissie optimistisch over conjunctuur

(tijd-nieuwslijn/belga) - De achteruitgang van de wereldhandel is gestopt en er is opnieuw flinke groei. Het economisch vertrouwen bij consumenten en bedrijven stijgt. Sinds midden dit jaar stijgen de economische indicatoren. Volgens de Europese Commissie zijn dat redenen om optimistisch te zijn over de conjunctuur. De Commissie blijft niettemin bezorgd over de evolutie van de olieprijzen.

De Commissie voert ieder halfjaar een grondige analyse uit van de Europese economie. De Commissie dringt daarin opnieuw aan op grondiger economische hervormingen in de EU-lidstaten. Speciale aandacht in het rapport gaat naar de 'onhoudbare' tekorten in de VS, het zogenaamde twin deficit: het begrotingstekort en het tekort op de handelsbalans. Volgens de Commissie is iedereen het er over eens dat die twee tekorten onhoudbaar zijn. De vraag is enkel aan welk tempo en hoe ze worden afgebouwd.

De Commissie wijst er verder op dat de hoge olieprijzen nog altijd een last en een risico vormen, maar momenteel liggen de prijzen in reële termen maar op de helft van de historische records uit de jaren zeventig. De kerninflatie blijft vlak.

De Commissie ziet verder signalen dat de economische activiteit in de eurozone in de tweede helft van dit jaar herstelt. In het eerste en tweede kwartaal van 2005 was er een groei van respectievelijk 0,4% en 0,3%, wat een verbetering betekent ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud