Europese Commissie optimistisch over economisch herstel

(belga) - Tijdens het tweede semester van 2003 komt het economisch herstel op gang en in 2004 moet het zich versterkt doorzetten. Zo zou de groei in de Unie van 0,8 procent in 2003 tot 2 procent in 2004 en bijna 2,5 in 2005 stijgen. Tot die conclusies komt de Europese Commissie in haar herfstrapport over de economische groei.

Bevoegd Commissaris Pedro Solbes Foto: Belga stelde het document donderdag aan de pers voor. Volgens Solbes is het ergste recessieleed voorbij.

Opmerkelijk is wel dat de groei in de eurozone systematisch lager blijft dan in de hele Unie: in 2003 0,4 procent tegen 0,8 procent; in 2004 1,8 procent tegen 2 procent en in 2005 2,3 procent tegen 2,4 procent. Die slechte score moet volgens Solbes vooral op rekening van Duitsland geschreven worden. De Duitse groeicijfers bleven beduidend beneden de verwachtingen. Daarnaast waren er ook mindere prestaties van Frankrijk en Italië.

De Europese Commissie is dus van mening dat het einde van de tunnel in zicht is. Sinds april zijn er bemoedigende indicatoren, vooral in de dienstensector. Het consumentenvertrouwen vertoont, zo stelt de Commissie, langzaam tekenen van verbetering. Hoewel het beeld in de industrie minder positief is, meent de Commissie dat de recessie is afgewend en dat de ommekeer voor de deur staat.

Op de arbeidsmarkt is het leed nog niet voorbij. In 2003 zullen in de eurozone per saldo allicht 200.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Het is de eerste daling sinds 1994. Omdat de aangroei van de beroepsbevolking in 2004 de groei van de werkgelegenheid waarschijnlijk zal overtreffen, zal de werkloosheid ook in 2004 stijgen. De Commissie schuift een cijfer van 9,1 procent werklozen naar voor. De daling wordt pas in 2005 verwacht.

In 2003 zitten de overheidstekorten opnieuw in de lift. In de eurozone stijgt het deficit van 2,2 procent in 2002 tot 2,8 in 2003. In vergelijking met de voorjaarsprognoses van de Commissie betekent dit een verslechtering van de begrotingssituatie in alle landen. België, Spanje, Oostenrijk en Portugal ontsnappen momenteel aan die algemene regel.

Alleen Duitsland en Frankrijk zijn op dit ogenblik door het plafond van de fameuze 3 procent van het stabiliteitspact geschoten. De groep zou de volgende maanden echter aanzienlijk kunnen uitbreiden, want ook Italië, Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk komen nu dicht in de buurt van die 3 procent. Vanaf 2004 verwacht de Commissie zich opnieuw aan een verbetering van de begrotingstoestand. In de eurozone zou het tekort tot 2,7 procent dalen.

Wat de economische groei betreft, boeren de nieuwe lidstaten beduidend beter dan de Vijftien. In 2003 zou de groei 3,1 procent bedragen, tegen 0,8 procent in de Unie. Volgend jaar zou dat 3,8 procent worden en in 2005 zelfs 4,2 procent. Het gemiddeld overheidstekort van de tien nieuwe lidstaten wordt voor 2003 op 5 procent geraamd. Het jaar nadien zou, dank zij de economische groei, de situatie verbeteren. In drie landen (Polen, Litouwen en Estland) zou dat echter niet het geval zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud