Europese Commissie verlaagt groeiverwachtingen

(tijd-nieuwslijn) - De Europese Commissie heeft haar groeiverwachtingen verlaagd voor het vierde kwartaal en voor het eerste kwartaal van 2005. De Commissie gaat nu uit van een economische groei tussen 0,2 en 0,6 procent op kwartaalbasis binnen de eurozone. Een maand geleden was nog sprake van 0,3 tot 0,7 procent in het derde en vierde kwartaal 2004. Binnen de Euro-12 - de twaalf landen die deelnemen aan de euro - groeide het bruto binnnenlandse product (BBP) in het derde kwartaal met 0,3 procent. Dat leert een eerste schatting van Eurostat, het Europese bureau voor de Statistiek.

Op jaarbasis was er het afgelopen jaar 1,9 procent groei in de euro-zone. De cijfers vallen iets onder de verwachtingen van analisten. Die hadden gerekend op een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis en een stijging op jaarbasis van 2 procent. In het tweede kwartaal was het Europese BBP met 0,5 procent geklommen. De groei op jaarbasis bedroeg toen 2 procent.

In de vijfentwintig EU-landen steeg het BBP in het derde kwartaal eveneens met 0,3 procent op kwartaalbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 2,1 procent. In het tweede kwartaal steeg het BBP in de EU-25 met 0,6 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg het BBP in het tweede kwartaal met 2,4 procent .

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud