'Europese economie zal stabiel groeien'

Volgens de nieuwe mondiale macro-economische projectie 2006-2012 van het Belgische Federaal Planbureau (BFP) zal de mondiale groei stabiel blijven en de inflatie onder controle gehouden worden.

(belga) De publicatie belooft een evenwichtige groei in Europa, maar aanhoudende onevenwichten in de VS en Japan.

Het rapport stelt dat de groei geschraagd wordt door een regelmatige productiviteitsstijging en door matige nominale rentevoeten. De prijzen zouden stabiel blijven dankzij de verankering van de inflatieverwachtingen en de afwezigheid van tweederangseffecten die voortvloeien uit de hogere olieprijzen.

In Japan zullen de groeivooruitzichten echter negatief beïnvloed worden door de demografische evoluties. De gevolgen van vergrijzing zullen in de economie van de eurozone pas vanaf 2012 voelbaar zijn.

Het rapport stelt dat de mondiale groeivooruitzichten onderhevig zijn aan twee grote onzekerheden: de Amerikaanse handels-en begrotingsonevenwichten die niet weggewerkt lijken te worden en daarnaast de groeivooruitzichten die in de projectie 2006-2012 overgeëvalueerd kunnen lijken.

Tijdens de periode 2006-2012 zou het bbp van de eurozone gemiddeld met 1,8 procent per jaar groeien, in de VS met 2,7 procent, in Japan met 2,1 procent en in de Oost-Europese lidstaten van de Unie die niet tot de eurozone behoren met 4,4 procent.

Het BFP bemerkt verder nog dat de Amerikaanse economische groei verzwakt als gevolg van de geleidelijke uitdoving van de belastingverlaging in de loop van de projectieperiode.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud