Advertentie

Europese inflatie in juni hoger dan verwacht

In de twaalf EU-lidstaten die deel uitmaken van de Europese Monetaire Unie, de euro-12, zijn de geharmoniseerde consumentenprijzen juni 2006 met 2,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

(tijd) Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het statistiekbureau Eurostat. Economen gingen gemiddeld uit van een stijging van 2,4%. In mei kwam de inflatie ook uit op 2,5%.

De inflatie in de eurozone ligt daarmee voor de zeventiende opeenvolgende maand boven het door de Europese Centrale Bank nagestreefde niveau van 'dichtbij' de 2%.

Eerder deze maand verhoogde de bank zijn verwachting voor de inflatie in 2006. De ECB verwacht nu dat de inflatie dit jaar tussen 2,1% en 2,5% zal liggen. Eerder werd rekening gehouden met een inflatie tussen 1,9% en 2,5%. Voor 2007 bleef de verwachting van een inflatie tussen 1,6% en 2,8% gehandhaafd.

Eurostat maakte ook nog andere gegevens bekend. De index van het vertrouwen van de consumenten in de economie in juni 2006 is uitgekomen op -9. Het vertrouwen bleef daarmee onveranderd ten opzichte van mei.Economen gingen voor juni gemiddeld eveneens uit van een onveranderd cijfer.

De index van het vertrouwen van de producenten in mei 2006 steeg van +2 naar +3. Economen hadden voor mei een indexcijfer van +1 verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud