Europese inflatie vertraagt

©Marcel van den Bergh/Hollandse Hoogte

De Europese inflatie is vertraagd in februari. De gestegen werkloosheid en een verzwakkend economisch herstel verplichtte huishoudens om hun uitgaven terug te schroeven.

(tijd) - De consumptieprijzen stegen in de 16 eurolanden met 0,9 procent tegenover februari vorig jaar. In januari bedroeg de inflatie nog 1 procent. De Europese centrale bank sprak over 'gematigde' druk op de prijzen.

De werkloosheid stond in januari met 9,9 procent op zijn hoogste punt in 11 jaar. Het economisch herstel kwam in het vierde kwartaal bijna tot stilstand, met een kleine economische groei van 0,1 procent. De verdubbeling van de olieprijzen in het afgelopen jaar zorgde ervoor dat de mensen veel minder konden uitgeven.

'We zien weinig inflatiebedreigingen in de nabije toekomst,' zegt Juergen Michels, econoom bij Citigroup. 'De eurolanden zetten het hobbelige herstel voort.'

De inflatie zal in het huidige kwartaal ongeveer 0,8 procent bedragen. Tegen juni zou de inflatie zo'n 1,3 procent bedragen. De EU verwacht in beide kwartalen een stijging van het bruto binnenlands product met zo'n 0,2 procent.

Volgens Bloomberg zal de ECB de basisrente op 1 procent houden, aangezien van inflatoire druk voorlopig nog geen spoor is.

CM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud