Europese institutionelen stappen niet terug in aandelen

Amerikaanse aandelen meer in trek dan Europese bij institutionele beleggers ©BLOOMBERG NEWS

Institutionele beleggers in Europa zijn niet van plan het fors gedaalde gewicht van aandelen in hun portefeuille nog dit jaar op te trekken. Dat blijkt uit een rondvraag van IPE onder 117 institutionele beleggers uit 24 verschillende landen in Europa.

(tijd) - Slechts 25 procent van het vermogen van de 117 ondervraagde Europese grootbeleggers zat eind 2008 nog in aandelen, tegenover 32 procent eind 2007. Dat blijkt uit de jaarlijkse IPE European Institutional Asset Management Survey van 2009. Die daling is grotendeels te wijten aan de beursmalaise en het niet herbalanceren van de portefeuilles. De vastrentende producten kregen een groter gewicht in de beleggingsportefeuilles van gemiddeld 51 procent in 2007 tot 54 procent eind 2008. De aangehouden cash verdubbelde bijna, van 6 procent eind 2007 tot 10 procent eind 2008.

Benelux

Cash

Slechts 18 procent van de respondenten is geneigd cash te verminderen, tegenover 14 procent die nog meer in cash wil investeren. Dit terwijl cash weinig opbrengt en pensioenfondsen en verzekeraars vaak een hoger gewaarborgd rendement aan hun leden of klanten garanderen. De institutionelen willen wel het aandeel van overheidspapier in de portefeuille afbouwen ten voordele van bedrijfsobligaties. Liefst 40 procent van de institutionele beleggers wil profiteren van de hoge rentes op bedrijfsobligaties.

Ongeveer drie kwart van de ondervraagden zijn pensioenfondsen en 8 procent verzekeraars. Banken, bedrijven en stichtingen maken elk zowat 4 procent van de gepolste institutionele beleggers uit. Bijna de helft van de ondervraagde fondsen, ofwel 58 van de 117, beheren minder dan 1 miljard euro, 38 fondsen tussen 1 en 5 miljard euro en 21 fondsen meer dan 1 miljard euro. 

Lees meer over het beleggingsgedrag van de Europese institutionele beleggers morgen in De Tijd.


Ilse De Witte
ilse.dewitte@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud