Advertentie

Europese oldtimerbranche boekt miljardenomzet

De Europese oldtimerbranche heeft volgens een studie, vorig jaar een omzet van 17 miljard euro gerealiseerd. In Europa rijden 1,53 miljoen oldtimers, zegt Peter Spieth, die aan het hoofd staat van de Mercedes-Benz-Classic-Centers. Volgens Spieth hebben zeer begeerde modellen sinds 1998 de DAX , dat is de Duitse beursindex, in waardeontwikkeling ruim overstegen.

(dpa) Naast het Europese omzetcijfer van de branche, komt er nog eens 19 miljard euro omzet bij van de grootste oldtimermarkt ter wereld: de VS. In Duitsland zijn er volgens de Duitse Motorveteranenclubs (Deuvet) ongeveer 290.000 personenwagens die ouder zijn dan dertig jaar, en dus als oldtimer bestempeld worden. De meest begeerde klassieke wagens van Mercedes-Benz zijn de voorbije tien jaar met 150 procent in waarde gestegen, aldus Spieth. De 300SL en de 300 Roadster stegen met 151 procent in waarde. De Duitse aandelenindex is in dezelfde tijdspanne slechts met 32 procent gestegen, zegt Spieth.

Een 300Sl vleugeldeur, die in het begin van de jaren 50 nieuw omgerekend ongeveer 16.000 euro kostte, verandert vandaag in toptoestand voor ongeveer 515.000 euro van eigenaar. De modellen van het automerk uit Stuttgart worden in de branche tot de meest begerenswaardige wagens gerekend, naast Ferrari, Bentley en Rolls Royce. De racewagens van Porsche vormen voor verzamelaars eveneens een aantrekkelijke investering. Zo werd enkele dagen geleden bij een veiling in Florida een Porsche 935 voor 680.000 dollar (511.000 euro) verkocht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud