Europese werkloosheid op laagste peil in vijf jaar

De werkloosheid in de twaalf eurolanden is in oktober onverwacht gedaald tot 7,7 procent, het laagste peil in meer dan vijf jaar. Dat blijkt uit gegevens van het Europees bureau voor de statistiek.

(tijd) In de 25 landen van de Europese Unie bleef de werkloosheid voor de tweede opeenvolgende maand steken op het niveau van 7,9 procent. Binnen de EU-25 was de werkloosheid met 14 procent het hoogst in Polen. Nederland kende in oktober met 3,9 procent de laagste werkloosheid binnen Europa.

De werkloosheid in Duitsland, de grootste economie in Europa, daalde van 8,6 procent in september naar 8,2 procent in oktober. In Frankrijk daalde het werkloosheidspercentage van 8,9 naar 8,8 procent.

Vanochtend bleek ook nog dat de Europese inkoopmanagers in de industrie in november iets minder positief geworden dan in oktober. Dat blijkt uit de zogeheten PMI Manufacturing. Deze inkoopmanagersindex kwam voor de twaalf landen die deelnemen aan de euro uit op 56,6 over november, tegen 57 over oktober. Economen gingen uit van een toename tot 57. Een cijfer boven de 50 geeft aan dat de sector in de eurozone groeit, terwijl een cijfer onder de 50 duidt op een inkrimping van de industrie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud