Eurostat verlaagt raming Belgische werkloosheid

(tijd) - Eurostat heeft donderdag zijn raming van de Belgische werkloosheidsgraad verlaagd van 8,6 tot 7,7 procent. Het statistisch bureau van de Europese Unie verwijst naar de recente arbeidskrachtenenquête van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Dat meldt De Tijd.

Het NIS deelde twee weken geleden mee dat de Belgische arbeidsmarkt tussen het tweede kwartaal van 2003 en het tweede kwartaal van 2004 sterk was verbeterd. Volgens zijn enquête steeg het aantal banen in die periode met 90.000 en daalde het aantal werklozen met 10.000. Waarnemers reageerden sceptisch op deze zeer gunstige cijfers.

Eurostat is verplicht zijn werkloosheidscijfers te baseren op de arbeidskrachtenenquêtes. Deze geharmoniseerde enquêtes worden gehouden in alle lidstaten van de Europese Unie en maken een internationale vergelijking mogelijk. Het statistisch bureau van de Europese Unie zegt dat de Belgische werkloosheidsgraad in september stabiliseerde op 7,7 procent. In september vorig jaar telde België 8 procent werklozen. De Belgische overheid daarentegen deelde mee dat werkloosheidsgraad in september 13,2 procent bedroeg, tegenover 12,5 procent in september vorig jaar.

De werkloosheid volgens de Europese definitie is lager omdat Eurostat een strengere methodologie hanteert. Eurostat definieert een werkloze als iemand die niet werkt, beschikbaar is voor de arbeidsmarkt en actief naar werk zoekt. Meestal evolueren de twee werkloosheidscijfers in dezelfde richting. Maar nu daalt de werkloosheid volgens de Europese cijfers, terwijl ze stijgt volgens de Belgische cijfers.

Eurostat meldde ook dat de werkloosheidsgraad in de eurozone stabiliseerde op 8,9 procent. Dat cijfer werd met 0,1 procentpunt naar beneden herzien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud