Eurotop toont weinig ambitie in aanpak crisis

©AFP

De nieuwe ontwerpbesluiten, die de leden van de Eurogroep zondagmorgen ontvingen en het debat vandaag op de Eurotop moeten richting geven, verschillen weinig van de vorige. Er worden geen nieuwe voorstellen gedaan en de aanpak van de crisis blijft in essentie nationaal. Alle leiders van de 15 eurolanden komen vandaag om 17.00 uur bijeen in Parijs.

(belga/tijd) -  In vergelijking met de Ecofin-besluiten van vorige dinsdag 7 oktober, kan er bezwaarlijk van een meer ambitieuze koerscorrectie gesproken worden. De omgeving van premier Yves Leterme is weinig onder de indruk van de voorstellen. Men had meer verwacht.

De deelnemers aan de Eurotop van zondagnamiddag in het Elysée kregen een paar uur terug een viertal pagina's doorgestuurd, waarin de ontwerpbesluiten zijn vervat. Van een echt nieuwe, meer Europese aanpak is evenwel geen sprake. Zo wordt geen melding gemaakt van een supranationale, Europese toezichthouder op het banksysteem. Ook België is daar een groot voorstander van. Het voorziterschap houdt het bij een beter "informatiemechanisme."

Evenmin wordt verwezen naar een Europees Reddingsfonds, vergelijkbaar met het Amerikaans Paulsonfonds van 700 miljard dollar.
Volgens DS-online zou ook de uitgifte door de Europese Centrale Bank van eigen "schuldpapier" nu tussen haakjes staan. Dat was tot dusver het meest innoverende voorstel in de conclusies, maar ook dat idee zou op veel weerstand van de lidstaten stuiten

Frankrijk, dat momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt, heeft zondag een spoedzitting van de vijftien landen van de Eurogroep belegd in Parijs. Groot-Brittannië maakt geen deel uit van de Eurozone maar toch is ook de Britse Premier Brown uitgenodigd.

Tot nu toe hebben Europese landen individuele acties ondernomen om de financiële crisis aan te pakken. Door de escalatie tijdens de voorbije week, dringt een gezamenlijke aanpak zich op. Gisteren leek het erop dat dat ook zou gebeuren. Merkel verzekerde dat Parijs en Berlijn "op hetzelfde spoor zitten om voor een gezamenlijke en coherente reactie van de Eurozone te zorgen op de internationale financiële crisis". Merkel voegde er aan toe dat er "uiteraard wel de nodige manoeuvreerruimte nodig is voor de afzonderlijke lidstaten".

Tot nu toe weigerden de Duitse autoriteiten elk globaal reddingsplan voor de banken, maar die houding werd vrijdag versoepeld. Daarmee werd de deur geopend voor gezamenlijke Europese actie.

De Franse minister van Financiën Lagarde garandeerde gisteren ook nog dat de Europese leiders met een specifiek plan op de proppen zullen komen. Dat is iets waar de G7 zaterdag niet in slaagde. De G7-verklaring bleef beperkt tot engagementen zonder concrete actiepunten. 'De G7 maakte het skelet waarop de eurolanden nu vlees en spieren zullen aanbrengen', liet Lagarde verstaan. 

Sarkozy herhaalde dat hij zondag om 17 uur de staats- en regeringsleiders van de Eurozone ontvangt. Ook de Franse premier François Fillon, de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso en de gouverneur van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet, zullen daarbij aanwezig zijn. Om 15.30 uur staat er eerst een afspraak met de Britse premier Gordon Brown op het programma, ook in aanwezigheid van Barroso en Trichet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud