Eurozone verdubbelt economische groei

(tijd-nieuwslijn) - In de eurozone is het bruto binnenlands product (BBP) in het derde kwartaal van 2005 met 0,6% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Toen bedroeg de groei 0,3%. Op jaarbasis bedroeg de groei 1,5%. De cijfers zijn iets hoger dan verwacht.

Het Europees statistisch bureau Eurostat heeft de voorlopige cijfers bekendgemaakt.

Economen hadden op kwartaalbasis een stijging van 0,5% verwacht en op jaarbasis van 1,4%. Over het tweede kwartaal van 2005 steeg het BBP in de eurozone met 0,3% op kwartaalbasis en was op jaarbasis sprake van een toename met 1,1%.

In de vijfentwintig EU-landen steeg het BBP in het derde kwartaal met 0,6% op kwartaalbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 1,6%. In het tweede kwartaal steeg het BBP in de EU-25 met 0,3% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg het BBP in het tweede kwartaal met 1,1%.

De Europese Commissie heeft het geven van een verwachting voor het vierde kwartaal van 2005 en het eerste kwartaal van 2006 uitgesteld omdat anders te veel een overlapping zou plaatsvinden met de verwachtingen die op 17 november worden gegeven voor het komend jaar.

Eerder dit jaar had de Europese Commissie voor het vierde kwartaal van 2005 een economische groei van 0,4-0,8% in het vooruitzicht gesteld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud