Ex-directeur Omob veroordeeld tot twee jaar gevangenis

(belga) - Het hof van beroep in Luik heeft Léon Lewalle, gewezen directeur-generaal van verzekeraar Omob - thans Ethias -, veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft gedurende vijf jaar met uitstel. Lewalle werd tevens veroordeeld tot inbeslagname van 422.505.775 oude Belgische franken (10.473.644 euro). Die aangeslagen fondsen worden overgemaakt aan Omob.

Op 17 september 2003 was Lewalle door de correctionele rechtbank in eerste aanleg wegens misbruik van vertrouwen, schriftvervalsing en gebruik van valse stukken veroordeeld tot vier jaar met volledig uitstel en een boete van 136,2 miljoen oude franken (3,37 miljoen euro). Meteen na dat vonnis tekende hij beroep aan tegen "deze wreedaardige en onaanvaardbare" uitspraak.

Het onderzoek naar fraude bij Omob werd in 1994 opgestart naar aanleiding van het onderzoek naar de moord op ex-minister André Cools. Kern van de fraudezaak is een systeem van commissies die bepaalde mensen van Omob in de jaren tachtig kregen van de Zwitserse herverzekeraar Schweiz.

Lewalle beweerde altijd dat hij het geld niet voor zichzelf wilde houden, maar met het systeem van de commissies een financiële zekerheid wilde opbouwen voor Omob. Voor het Luikse hof van beroep legde Lewalle een omvangrijk dossier neer, afkomstig uit Zwitserland, dat volgens hem moest bewijzen dat de betwiste fondsen niet aan Omob, maar aan herverzekaar Schweiz toebehoorden. Het hof was van oordeel dat dit dossier geen enkel nieuw licht wierp op de zaak.

Het parket had de onmiddellijke aanhouding gevraagd. Na beraadslaging ging het hof hier niet op in. De voormalige topman zat destijds vijf maanden in voorhechtenis. Bij een nieuwe opsluiting, zou hij kunnen hopen op een vrijlating na drie maanden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud