Explosie aan kapitaalverhogingen

De notionele intrestaftrek heeft vorig jaar de kapitaalverhogingen van Belgische niet-financiële bedrijven doen pieken op 125 miljard euro. Nooit eerder werden in ons land voor een dergelijk bedrag aandelen uitgegeven, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

(tijd) - Dankzij de notionele intrestaftrek kunnen bedrijven een fictief percentage van hun eigen vermogen aftrekken van hun belastbare winst. Sinds het belastingvoordeel werd ingevoerd in 2006 kent ons land een spectaculaire stijging aan kapitaalverhogingen.

Belgische bedrijven krikken hun kapitaal op om hun belastingvoordeel te vergroten. Uit de statistieken van de Nationale Bank blijkt dat het grootste deel van de 125 miljard aan kapitaalverhogingen ter beschikking werd gesteld door buitenlandse investeerders. Het gaat om bedrijven die banden hebben met Belgische ondernemingen en die kapitaal ter beschikking stelden in de vorm van aandelen of andere participaties.

Niet alle investeringen van buitenlandse bedrijven zijn echter reële investeringen. Vaak gaat het om financiële constructies. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar verrichte de staalgroep ArcelorMittal bijvoorbeeld diverse financiële transacties die aanleiding gaven tot een kapitaalverhoging van 26 miljard euro. Dat geld werd later doorgesluisd naar het buitenland in de vorm van intragroepsleningen en participatienemingen.

De talrijke kapitaalverhogingen hebben een keerzijde. Doordat veel bedrijven hun eigen vermogen opkrikten en zo een groter belastingvoordeel realiseren, belooft de notionele intrestaftrek zwaarder te wegen op de begroting.

Het valt op dat bijna 95 procent van de kapitaalverhogingen niet-beursgenoteerde aandelen en andere deelnemingen omvatten. Er werden slechts voor 6,7 miljard euro beursgenoteerde aandelen uitgegeven. De brouwer AB InBev trok zijn kapitaal op met 6,4 miljard euro om de overname van Anheuser-Busch te financieren.

PBL/WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud