Export is motor Belgische economie

Haven van Zeebrugge (foto: Photo News) ©Photo News

De groei van de Belgische economie in het vierde kwartaal van 2009 was vooral te danken aan de netto-uitvoer. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

(tijd) - Het INR bevestigt dat de economische activiteit in de periode oktober-december met 0,3 procent toenam, maar publiceert nu ook gedetailleerde cijfers. De netto-uitvoer krikte de groei op met 0,4 procentpunt, omdat de uitvoer met 2,4 procent toenam en de invoer slechts met 1,9 procent.

De binnenlandse vraag daalde lichtjes, omdat de achteruitgang van de private consumptie en investeringen zwaarder woog dan de stijging van de overheidsconsumptie en vertraagde afbouw van de voorraden.

De consumptie van de gezinnen verminderde met 0,2 procent na een even grote stijging in het derde kwartaal. De bedrijfsinvesteringen zakten met 0,5 procent.

Voorts valt op dat de toegevoegde waarde van de industrie met 0,5 procent terugviel na een stijging met 1 procent in het derde kwartaal. De dienstensector groeide met 0,6 procent.

Het aantal banen daalde met ruim 14.000 tegenover het derde kwartaal. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2008 verdwenen 61.500 jobs.

Jaarcijfers 2009

Het INR publiceert ook cijfers voor heel 2009. Maar die gegevens zijn meestal gelijk of ongeveer gelijk aan de ramingen die de Nationale Bank midden februari in haar jaarverslag publiceerde.

De Belgische economie kromp vorig jaar met 3 procent. Daarmee was 2009 het slechtste jaar sinds 1939.

De forse daling van de economische activiteit was vooral te wijten aan de afbouw van de voorraden, die de groei met 1 procentpunt drukte.

Ook de vermindering van de gezinsconsumptie en investeringen woog op de economische activiteit. De netto-uitvoer had geen invloed op de groei, omdat de export (-10,8%) en import (-11%) ongeveer even sterk daalden.

De industrie was als meest exportgerichte sector het grootste slachtoffer van de dalende wereldhandel. Zij zag haar toegevoegde waarde met 9 procent dalen. Het aantal banen verminderde met 23.000 na een stijging met 82.000 in 2008. WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud