Advertentie
Advertentie

Fannie Mae voor 60 miljard dollar in het rood

©EPA

De Amerikaanse hypotheekfinancierder Fannie Mae heeft in het boekjaar 2008 een verlies geleden van maar liefst 58,7 miljard dollar (46 miljard euro). De groep heeft de Amerikaanse overheid ruim 15 miljard dollar steun gevraagd om het opstarten van een faillissementsprocedure te vermijden.

belga) - De hoogte van de gevraagde kapitaalinjectie zou nog kunnen oplopen indien de huis- en kredietmarkten blijven verslechteren, zo luidde het.


Het kolossale jaarverlies is vooral te wijten aan uitzonderlijke elementen tijdens het tweede semester. Alleen al in het slotkwartaal was er een nettoverlies van 25,9 miljard dollar. Fannie Mae nam in dat kwartaal voorzieningen ter waarde van 28,9 miljard dollar die te maken hebben met onder meer de afwaardering van activa. In het derde kwartaal bedroeg het nettoverlies 29 miljard dollar (na 21,4 miljard dollar voorzieningen).

'We verwachten dat de marktomstandigheden die hebben geleid tot ons verlies gedurende alle kwartalen van 2008, zullen voortduren of verslechteren tijdens 2009', stelt Fannie Mae.


Fannie Mae en sectorgenoot Freddie Mac vertegenwoordigen samen meer dan 40 procent van de immobiliënkredieten in de Verenigde Staten. Om een volledige crash van de hypotheekmarkt te vermijden werden beide in september onder overheidstoezicht geplaatst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud