Fed bezorgd over enorme balans

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto Bloomberg) ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank (Fed) wil op termijn herverpakte hypotheken beginnen verkopen. De Fed kocht die massaal in om de economie een zetje te geven, maar lijkt niet langer overtuigd van de noodzaak. Dat blijkt uit de notulen van de Fed-vergadering van januari.

In oktober vorig jaar was hét thema op de Fed-vergadering nog of het bedrag niet moest worden verhoogd. Op korte tijd is echter veel veranderd. De Fed werd geleidelijk aan positiever over de Amerikaanse economie. En hand in hand met die positievere stemming, sloeg de eensgezindheid over het aankoopprogramma ook om. In december vorig jaar gingen al stemmen op om de herverpakte hypotheken in de markt te zetten. Toen waarschuwden een aantal bestuursleden er echter voor dat de wegebbende overheidssteun het fragiele herstel van de huizenmarkt kon fnuiken.

Een maand later is de stemming meer eensgezind. 'Beleidsmakers zijn het unaniem eens dat de balans van de Fed op termijn drastisch moet krimpen', staat te lezen in de notulen. 'Verschillende bestuursleden vinden het nodig om snel met de verkopen te beginnen, om de balans snel te verkleinen.'

Fed-voorzitter Ben Bernanke wil zelf blijkbaar het tempo laag houden. Hij zei dat hij op korte termijn geen verkopen verwacht. Bovendien merkte hij op dat als de verkopen eenmaal beginnen, dit aan een 'geleidelijk tempo' zou gebeuren dat de visie van de Fed op de economie weerspiegelt.

Over de Amerikaanse economie zelf bleef de visie van de Fed dezelfde. De centrale bank verwacht nog steeds een bescheiden herstel, waarin de arbeidsmarkt zwak zal blijven. De bestuursleden waren het wel oneens over de richting die de inflatie uitgaat. Enerzijds werd er geargumenteerd dat de aanhoudend zwakke economie prijsstijgingen zal tegengaan. Andere bestuursleden waarschuwden voor versnelde inflatie door de buitengewone maatregelen van de Fed.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud