Fed blijft inflatie als belangrijkste bedreiging zien

Het Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsorgaan van de Fed, blijft zich zorgen maken over de ontwikkeling van de inflatie in de VS.

(betten) 'Berichten over de kerninflatie zijn in de afgelopen maanden licht verbeterd', zo berichtte de FOMC donderdagavond. 'Maar een blijvende matiging van de inflatiedruk heeft zich nog niet overtuigend afgetekend.'

Bovendien bestaat er volgens het comite de mogelijkheid dat, vanwege het hoge niveau van het gebruik van middelen, de prijsdruk blijft aanhouden. Het belangrijkste aandachtsgebied voor de beleidsmakers blijft dan ook het risico dat de inflatiedruk niet zal afnemen.

Over de ontwikkelingen van de Amerikaanse economie merkt de Federal Reserve op: 'De economie zal naar verwachting gematigd blijven groeien in de komende kwartalen.' Ook in het afgelopen half jaar heeft de FOMC een gematigde economische groei waargenomen, 'ondanks de aanhoudende aanpassingen in de huizensector.'

Het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken liet het rentetarief donderdag, zoals verwacht, staan op 5,25%. Het is de achtste keer op rij dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief ongewijzigd laat. Het besluit van donderdag was unaniem.

Het FOMC laat toekomstige beleidsbeslissingen afhangen van de ontwikkelingen op het gebied van inflatie en economische groei, zo melden voorzitter Ben Bernanke en de zijnen verder nog.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud