Fed en ECB grijpen in

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve grijpen in na de rampzalige berichten uit de financiële sector. De Fed zal voortaan ook aandelen aanvaarden als onderpand voor liquiditeiten, een nooit geziene situatie.

(tijd) - De ECB pompte maandag 30 milard euro extra liquiditeiten in de geldmarkt van de eurolanden. De Bank of England hield de ingreep beperkt tot 5 miljard Britse pond. Omdat banken voorzichtiger worden om elkaar geld te verschaffen op de zogeheten interbankenmarkt, zijn dergelijke ingrepen nodig om de geldmarkt vlot te laten functioneren. 

De maatregelen van de Federal Reserve zijn spectaculairder. Bernanke kondigde aan dat hij de voorwaarden voor het verschaffen van liquiditeiten versoepelt. Banken kunnen nu ook liquiditeiten krijgen in ruil voor aandelen. 'Dat is nooit gezien maar we zitten dan ook in een nooit geziene situatie', zegt een waarnemer.

Volgens William De Vijlder, hoofdeconoom van Fortis Investments is dit een goede zaak. 'Het is een zorg minder voor de geldmarkt', zegt hij. 'En het zal ook overnames van banken vergemakkelijken.'

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud