Fed handhaaft rente op 5,25 procent

Het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) heeft het toonaangevende rentetarief, zoals verwacht, gehandhaafd op 5,25 procent. Dit heeft de Federal Reserve dinsdagavond bekendgemaakt.

Fed-voorzitter Ben Bernanke - Foto AFP

(tijd) - Economen waren er in hun vooruitblikken al unaniem van uitgegaan dat de rentevoet vandaag ongewijzigd zou blijven op 5,25 procent. Voor de rest van het jaar zijn de meningen verdeeld. Economen verwachten nog 1 a 2 renteverlagingen dit jaar.

Het is de negende keer op rij dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief ongewijzigd laat. Het volgende rentebesluit is op 18 september 2007.

Inflatie

De Fed handhaafde het standpunt dat de inflatie het belangrijkste gevaar vormt voor de economie. 'Het risico dat de inflatie niet zal matigen blijft de belangrijkste zorg', aldus de Fed. De Fed herhaalde daarbij dat een aanhoudende matiging van de inflatiedruk nog overtuigend gedemonstreerd dient te worden.

Ook blijft de Fed bij de verwachting een bescheiden economische groei te voorzien in de komende maanden, 'ondanks volatiele financiele markten, krappere kredietcondities en de aanhoudende correctie in de huizenmarkt'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud