Fed houdt rente onveranderd

(tijd-nieuwslijn) - Zoals verwacht besloot de Federal Reserve om haar basisrente, de federal funds rate, onveranderd te laten op 1,75%.

In haar begeleidende mededeling zegt de Federal Reserve dat de risico's voor een stijging van de inflatie en voor economische zwakte even groot zijn. Dat betekent volgens analisten dat het nog wel een tijd kan duren vooraleer er een renteverhoging komt.

"De informatie die beschikbaar is gekomen sinds de laatste bijeenkomst van het comite, bevestigt dat de economische activiteit een positieve impuls heeft gekregen van een omslag in de voorraadinvesteringen. Echter, de graad van de versterking van de eindvraag voor de komende kwartalen, een essentieel element voor stevige economische expansie, is nog steeds onzeker", aldus de Federal Reserve in haar mededeling.

De Fed maakte bekend dat ze de federal funds rate onveranderd hield op 1,75%. Het ongewijzigd laten van de rente was conform de verwachting van analisten. Bij de vorige bijeenkomst van 19 maart 2002 bleef de rente eveneens onveranderd. Vorig jaar werd de rente elf maal gewijzigd.

Het Amerikaanse financiële stelsel kent drie belangrijke rentetarieven: de federal funds rate, het discontotarief en de prime rate. De federal funds rate is het tarief op kortlopende dagelijks opvraagbare leningen van USD 1 miljoen of meer die commerciële banken elkaar onderling verstrekken. Het discontotarief is het tarief waartegen Amerikaanse banken bij de New York Federal Reserve Bank kunnen lenen. De prime rate is de basisrente die banken in rekening brengen voor leningen aan eerste klas debiteuren.

Lees hier de mededeling van de Federal Reserve.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud