Fed kent topjaar dankzij crisis

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©Bloomberg

2009 mag dan wel de geschiedenisboeken ingaan als een van de zwaarste crisisjaren ooit, voor de Amerikaanse centrale bank bleek het afgelopen jaar een 'grand cru'. De Federal Reserve slaagde er zelfs in zijn grootste winst uit zijn 96-jarige geschiedenis te boeken.

(tijd) - De Fed sloot 2009 volgens zijn eigen schattingen af met een recordwinst van 52,1 miljard dollar (ongeveer 36 miljard euro), leert een document dat de Amerikaanse centrale bank dinsdag publiceerde op haar website. Dat is niet alleen 14,4 miljard dollar meer dan wat de Fed vorig jaar boekte, het bedrag ligt ook een flink stuk hoger dan wat de belangrijkste Amerikaanse zakenbanken dit jaar volgens de laatste schattingen samen zullen hebben gerealiseerd. Het cijfer ligt ook een klieine vijf miljard dollar boven het bedrag dat de Amerikaanse krant The Washington Post eerder op de dag had gepubliceerd. 

De monsterwinsten zijn grotendeels te danken aan de rente-inkomsten die de Fed boekte op de overheidsobligaties die de voorbije maanden massaal werden opgekocht als onderdeel van de plannen om de Amerikaanse economie weer op het juiste spoor te krijgen.

Eind 2009 had de Fed voor maar liefst 1,8 biljoen dollar aan overheidspapier en effecten met woonkredieten als onderpand in handen. Een jaar eerder was dat nog 497 miljard dollar. Verder boekte de Amerikaanse centrale bank ook winsten op een aantal noodkredieten die werden verleend aan financiële instellingen en een aantal andere ondernemingen.

Begroting

Bonus

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud