Advertentie

Fed laat rente ongewijzigd

Het beleidsbepalende comité van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) heeft het toonaangevende rentetarief, zoals verwacht, gehandhaafd op 5,25%. Dat heeft de Federal Reserve (Fed) woensdagavond bekendgemaakt.

(tijd) Het is de zesde keer op rij dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief ongewijzigd laat. Fed-voorzitter Ben Bernanke liet in februari tijdens een toespraak voor de Amerikaanse Senaat al weten dat hij zich comfortabel voelt bij het huidige niveau.

Economen waren er in hun vooruitblikken al unaniem van uitgegaan dat de rentevoet vandaag ongewijzigd zou blijven op 5,25%. Zo wees Fortis er op dat, hoewel de kerninflatie toeneemt, de consensus is dat deze in de toekomst geleidelijk zal afnemen. Wel maakt Fortis zich zorgen over de 'wat tegenvallende' cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

SNS-economen verwachten later dit jaar nog twee renteverlagingen. Maar door de hardnekkige inflatie, de lage werkloosheid en de stijgende loonkosten verwacht SNS dat de Federal Reserve bij een volgend besluit meer terughoudendheid zal betrachten om de rente naar beneden bij te stellen.

De belangrijkste vraag die economen van zakenbank Lloyds TSB zich vooraf stelden was in hoeverre Bernanke de markt gerust zou stellen als het gaat om de huizenmarkt en de risicovolle hypotheken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud