FED lanceert nieuw plan om crisis te bestrijden

Fed-voorzitter Ben Bernanke ©REUTERS

Na TARP, het Troubled Assets Relief Plan, lanceert de Federal Reserve een nieuw plan om de rust op de financiële markten te herstellen. Met CPFF, Commercial Paper Funding Facility, wil de Amerikaanse centrale bank de markt voor kortetermijnkredieten ondersteunen.

(tijd) - De Fed creëert met het CPFF een fonds dat kortetermijnschulden van banken en bedrijven zal opkopen. Zo wil het bedrijven van kortetermijnfinanciering voorzien. Door de ondergang van Lehman Brothers keken vooral in de VS risicoloos geachte geldmarktfondsen tegen zware verliezen aan, waardoor beleggers massaal hun geld uit die geldmarktfondsen weghaalden en in kortlopend staatspapier stopten.

Door de exodus bij de geldmarktfondsen konden die niet langer hun rol spelen als voornaamste investeerders in commercial paper, kortlopend schuldpapier van banken en industriële bedrijven. Daardoor kwamen heel wat banken en bedrijven met kortlopende schulden in acute liquiditeitsnood.

Eerder lanceerde de Amerikaanse overheid TARP, het 'Troubled Assets Relief Plan', ook bekend als het reddingsplan Paulson. Deze ‘bad bank’ van 700 miljard dollar wil, via het opkopen van probleemkredieten de oorzaken van de crisis op langere termijn aanpakken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud