Federal Reserve handhaaft rente op 5,25 procent

Het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) heeft, zoals verwacht, het toonaangevende Federal Funds-tarief gehandhaafd op 5,25 procent. Het is de vierde keer op rij dat de Fed het rentetarief ongewijzigd laat.

(betten) Economen gingen er unaniem van uit dat de Federal Reserve niet aan de rente zou tornen. De ogen zijn nu gericht op de toelichting op het besluit van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

Eind november liet de centrale bankpresident, in een toespraak in New York, weten dat er nog steeds inflatierisico's bestaan, ondanks een recente terugval van de consumentenprijzen. 'Waar het de inflatieverwachting betreft', zo zei Bernanke, 'bestaan er nog steeds risico's aan de bovenkant.'

Een factor die Bernanke en de andere beleidsmakers van het stelsel van centrale banken nauwlettend in de gaten blijven houden, zijn de loonkosten. Een verdere verkrapping van de arbeidsmarkt zou de arbeidskosten de laatste tijd sneller doen stijgen.

Omdat de groeivertraging van de Amerikaanse economie in het afgelopen jaar nog niet heeft geleid tot een daling van de kerninflatie (exclusief voeding en energie, red.), denken Rabo-economen dat de Federal Reserve niet snel geneigd is de monetaire teugels te vieren. 'De Fed heeft daarom geen haast met het verlagen van de beleidsrente.'

Alhoewel de kerninflatie nog steeds 'ongemakkelijk hoog' is, zo beamen Fortis-economen, daalt hij wel. Daarom denken zij dat de beleidsmakers voorlopig niet opnieuw zullen overgaan tot een renteverhoging, maar hun kruit drooghouden tot het laatste kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal van 2008 volgt dan opnieuw een renteverhoging met 25 basispunten.

De eerstvolgende rentebijeenkomst van de beleidsraad van de Amerikaanse centrale bank vindt plaats op 31 januari van het volgende jaar.

(foto: Bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud