Federal Reserve verhoogt rente met 25 basispunten

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - Beleidsmakers van de Federal Reserve in de VS, bijeen in het FOMC, hebben het belangrijkste rentetarief woensdag opnieuw met 25 basispunten verhoogd, tot 2,00%, en pleiten in een schrijven opnieuw voor een beleid van 'geleidelijke' renteverhogingen. Het besluit om de rente te verhogen was unamien. Het comite geeft wel aan te zullen reageren op veranderingen in het economische klimaat, als dit nodig mocht blijken.

Het comite stelt dat de opwaartse en neerwaartse risico's voor zowel een houdbare groei als prijsstabiliteit voor de komende kwartalen ruwweg in evenwicht zijn. De onderliggende inflatie zal volgens het comite realtief laag blijven. De condities op de arbeidsmarkt zijn volgens het comite verbeterd en de output lijkt bescheiden te groeien ondanks een stijging van de energieprijzen.

Het was de vierde renteverhoging van dit jaar. Op de vorige drie bijeenkomsten van de FOMC, op 30 juni en 10 augustus en 21 september, werd de rente ook met 25 basispunten verhoogd. Het volgende rentebesluit is op 14 december 2004.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud