Advertentie

Financiering voor heropbouw WTC-site stokt

©REUTERS

Het op 9/11 verwoeste World Trade Center vindt nu ook de economische crisis op zijn pad. Larry Silverstein, de ontwikkelaar die de site moet heropbouwen, krijgt dat project niet gefinancierd. Volgens de Wall Street Journal heeft Silverstein de overheid gevraagd om bij te springen.

Larry Silverstein (foto) was op 11 september 2001 nog maar drie maanden pachter van de site, toen twee vliegtuigen zich in de WTC-torens boorden. Door een pachtovereenkomst voor 99 jaar had hij daarna het recht om de site herop te bouwen. De 4,5 miljard dollar aan verzekeringsgeld voor de verwoesting, vormde een groot deel van het daarvoor benodigde kapitaal. De rest moest komen van staatsobligaties, fondsen van de stad New York, en van vermogende kandidaat-huurders.

Maar door de economische crisis komt die financiering in gevaar. Vooral voor het kantoorgedeelte van de torens, dat zo'n 7 miljard dollar moet opbrengen, is op dit moment weinig interesse. Bovendien kan de bouw van vijf wolkenkrabbers, een monument voor de slachtoffers, een metrostation, winkelcentrum en een theaterzaal, niet los van elkaar gezien worden. Zonder de torens is er geen ventilatie voor het station, zonder twee van Silversteins torens kan de Freedom Tower technisch niet gebouwd worden, ... Silverstein zou ook nog maar 1 miljard van de 4,5 miljard dollar verzekeringsgeld overhebben. 

Overheid springt bij 

Een optie is dat de torens maar voor een deel gebouwd worden, zonder kantoorruimte. Die zou er dan bijgezet worden als de economie weer aantrekt en huurders zich aandienen. Dat zou betekenen dat de winkels die dan al openkunnen, enige tijd later weer dicht moeten om de rest van de werken te doen.

Maar sowieso lijkt de overheid te moeten bijspringen als ze de heropbouw, die symbool staat voor de weerbaarheid van de Verenigde Staten, tijdig klaar wil zien. Vooral het gedenkmonument moet tegen de tiende verjaardag van de aanvallen klaar zijn. Volgens waarnemers wil de Port Authority van New York en van New Jersey, de eigenaars van de site, Silverstein wel bijspringen, al worden zij ook geconfronteerd met dalende inkomsten uit hun toltarieven. Maar dan zal Silverstein wel toegevingen moeten doen wat betreft toekomstige rechten en opbrengsten. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud