Fiscale amnestie: 46,9 miljoen euro opbrengsten tot 15 oktober

(belga) - Tot 15 oktober werden 2.092 dossiers voor de eenmalige bevrijdende aangifte (fiscale amnestie) afgehandeld, goed voor een geregulariseerd bedrag van 530 miljoen euro en 46.959.864,32 euro opbrengsten voor de Staat. Dat maakte minister van Financiën, Didier Reynders dinsdag bekend.

Hij beloofde ook een onderhoud met de vertegenwoordigers van de banksector. Die kloegen de jongste weken over mogelijke afhandelingsproblemen tegen het einde van het jaar.

De cijfers laten een opmerkelijke stijging zien (+175 %) tegenover de vorige storting op 15 juli. Gemiddeld worden 444 dossiers per maand behandeld, tegen 126 in de eerste helft van het jaar. Daarentegen liggen de opbrengsten voor de regering ver onder de eerste doelstelling van 850 miljoen euro, een cijfer dat sindsdien wel al fors is bijgesteld.

Een meerderheid (87 %) van de aangevers koos voor een aangifte aan 9 procent, wat hen toelaat hun toestand te regulariseren en mits betalen van een eenmalige bijdrage onmiddellijk te beschikken over de geregulariseerde bedragen. Zo'n 10 procent van de aangiften werd ingediend aan 6%, terwijl 3 op 100 van de aangevers koos voor een verdeling van de geregulariseerde bedragen over 9 en 6 procent. Dat laatste tarief verplicht de aangever om zijn bedrag gedurende minstens 3 jaar te investeren.

Minister Reynders kondigde dinsdag nog aan de vertegenwoordigers uit de banksector te willen ontmoeten "om eventuele problemen over de afhandeling te bespreken en na te gaan hoe hieraan kan verholpen worden". De banken verklaarden de jongste weken dat het aantal dossiers rond de eenmalige bevrijdende aangifte sterk is gestegen, en dat heel wat dossiers in het buitenland vertraging oplopen. Sommige wilden daarom een verlenging van de termijn voor de behandeling van de eenmalige bevrijdende aangifte.

Verdere stortingen zullen plaatsvinden op 15 december 2004 en op 15 februari 2005

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud